Nej till gårdsförsäljning

Igår kväll drog jag en lättnadens suck när mina partikamrater på Folkpartiets landsmöte till slut röstade mot gårdsförsäljning. Skönt att kloka socialliberaler lyckades övertyga majoriteten att ett beslut om att tillåta gårdsförsäljning skulle utsätta existensen av vårt alkoholmonopol Systembolaget.

Under den senaste tioårsperioden har det gjorts mätningar av folkets stöd för Systembolaget. Den senaste mätningen visade att 70% av svenska folket gillar Systembolaget, det är en ökning med drygt 20% under den tioårsperioden. Människor är kloka och förstår att privata vinstintressen aldrig skulle kunna sköta alkoholförsäljningen på ett ansvarsfullt sätt med begränsad tillgänglighet för ögonen. För det är ju just begränsad tillgänglighet och alkoholskatter som är de effektivaste vapnen för en minskad konsumtion. Och då är det ju rätt korkat att riva själva fundamentet, Systembolaget, genom att tillåta gårdsförsäljning.

Det kan tyckas harmlöst att få sälja lite egenproducerat vin på ett trettiotal gårdar, men om man tänker efter och ser konsekvenserna i förlängningen så förstår nog de flesta att det bara är början och i gårdagens debatt påpekade också riksdagsmannen Christer Winbäck precis detta: – Hur kan man stå här och påstå att näringspolitiken är den viktiga eller att det bara skulle bli marginella effekter? Det finns starka krafter som kommer att jobba för att det blir större mängder och starkare drycker på sikt. Vi i riksdagsgruppen har lyssnat på utredaren och hon var mycket tydlig med att det inte går att kombinera gårdsförsäljning med monopolet. Hennes förslag innebär att alla producenter i EU får tillgång till den svenska marknaden.

Så tack Staffan Werme, Barbro Westerholm, Frida Johansson Metso mfl för att ni höll den socialliberala fanan högt och vann landsmötes majoritet.

Kan också rekommendera den här artikeln i Accent.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nej till gårdsförsäljning

  1. Henry Ohlsson skriver:

    Jättekul att se se att du har börjat blogga – och vad bra bloggar gör det sen!:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s