Bandvagnar – en annan del av livet

Badande bandvagn

Helgen har gått i bandvagnens tecken, en annan del av livet. Det är verkligen att förena nytta med nöje att få jobba med bandvagnsutbildning.

Så här hänger det ihop. Bilkåren har tillsammans med FAK (Frivilliga Automobilkåren) ett uppdrag sedan några år att rekrytera och utbilda bandvagnsförare. Uppdraget kommer från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, och uppgiften för våra bandvagnsförare är att stötta Svenska Kraftnät, Trafikverket och Räddningstjänsten vid allvarliga samhällsstörningar, tex störningar i elförsörjningen.

Det är verkligen ett viktigt uppdrag som görs på frivillig basis. Och det är ju en riktig bonus att det är så kul att köra bandvagn. Förarna går en grundutbildning, dels på barmark, dels på snö och sedan skriver de avtal om att stå till förfogande om det skulle behövas och minst vartannat år kommer de till repetitionsutbildning för att kunna upprätthålla sitt bandvagnskunnade.

Min roll är alltså att utbilda dessa förare. Den gångna helgen har det varit ett gäng förare som ska stödja elbolagen om det skulle bli störningar som varit inne på en rep-kurs i Villingsberg. De har förstås kört massor av terrängkörning i både dagsljus och mörker, övat bärgning och bogsering, använt vajer och brytblock för att dra undan träd som fallit över ledningar, orienterat och bytt band. Det är mycket man ska kunna för att det ska kännas bra att rycka in om det skulle behövas. Men det är fantastiskt roligt, både att köra och att utbilda!

 
Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s