Folkrörelsepartiet på väg ut?

Ja det påstår i alla fall Svend Dahl som idag lägger fram sin avhandling om kursomläggningen i svenska politiska partier. Han skriver i dagens DN (http://www.dn.se/debatt/darfor-fjarmar-sig-politiken-allt-mer-fran-medborgarna) tillsammans med Hanna Hallin från Tankesmedjan Sektor 3 att politiken i allt större utsträckning bärs upp av professionella politiker och specialiserade tjänstemän.

De menar att det är maktutövningen som lockar och att det är långt från visionen om partierna som kanal för medborgarnas engagemang. Med en krympande medlemskår riskerar de förlora den naturliga kopplingen till väljarna.

Det är en intressant diskussion, både drivkraften för politiken, eller rättare sagt, politikerna, och partiernas bas. Är det makten eller drömmen om ett bättre samhälle som är drivkraften? Och kan partierna behålla sin legitimitet utan medlemmar. Jag har i många år argumenterat för att man inte bara kan bry sig om politiken och ge status åt politiska uppdrag, man måste också utveckla själva organisationen och dess former och ge status också åt det arbetet. 

Denna problematik gäller förstås inte bara politiska partier, utan många andra organisationer, däribland den närmast mitt hjärta, IOGT-NTO. Balansgången mellan det ideella och det professionella. Att använda det proffesionella som stöd för det ideella engagemanget och att alltid vakta på gränsen för själva maktutövandet. Det ger också argument för en stor medlemsbas. Det finns anledning för många, och i synnerhet de politiska partierna, att diskutera runt.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i IOGT-NTO, Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Folkrörelsepartiet på väg ut?

  1. monica ståhl skriver:

    Kloka tankar som jag delar efter mina 13år i kommun- och landstingspolitiken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s