Nya innovationer för att leda fordonsorientering

Kanske lite nördigt tema för dagens blogginlägg…men men…

Jag har lett otaliga fordonsorienteringar på olika utbildningar i försvarsmakten. När jag började snöa in på det här med motortjänst höll vi på med koordinater på Rikets nät, X och Y, ni vet. Nuförtiden, när vi (tom i Hemvärnet) ska vara förberedda för att kunna samverka internationellt har vi gått över till UTM-systemet. Men att ta ut koordinaterna är ungefär detsamma, fast tvärtom kan man säga :-).

Man brukar ge alla en karta och ett gäng koordinater och sen ställa lite kontrollfrågor. Denna gång ville Maarit och jag utveckla det lite och testa ett mer flexibelt system. Vi tog ut ett gäng koordinater och hade kontrollfrågor, men vi berättade aldrig hur många de var. Istället satt vi i en ”ledningscentral” och ledde orienteringen med tolv fordon genom att skicka ut kooordinater och frågor via sms till förarna. Då kunde vi styra dem utifrån deras orienteringsförmåga och tid. De som hittade snabbt hann med några fler eller fick nån punkt som var lurig eller låg lite längre bort. Och när tiden började sina kunde vi enkelt styra dem tillbaka.

Det blev lite stressigt stundtals med att hinna svara och få ut olika koordinater till olika bandvagnar, men efter ett tag hade vi fått in rutinen och vi kände oss nöjda med vår uppfinning. Hör av er om ni vill veta mer, vi delar gärna med oss!

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nya innovationer för att leda fordonsorientering

  1. Josefine skriver:

    Kul idé! Och smart med tanke på tidsaspekten/återsamling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s