En heldag i skogen

De flesta som varit på kurs i Bilkåren brukar uppskatta den här dagen. En heldag med tillämpad körning på okända vägar eller okänd terräng. På bandvagnsutbildning handlar det så klart om att kombinera orienteringskunskaperna med att göra rek och vägval i terrängen för att ta sig mellan punkt A och B. Kloka vägval utifrån riskmedvetenhet – personal och fordon ska vara hela när man kommer fram.

Idag har det varit den dagen på denna vinterkurs för bandvagnsförare. Man går två fordon tillsammans och löser tillsammans de problem som uppstår. Vid fastkörning kan man hjälpas åt med bogsering, är man osäker på orienteringen kan man resonera med varandra och fatta beslut.

Övningsförutsättningarna gavs i morse och alla gav sig iväg. Uppgiften var att ta sig från punkt till punkt, men inte gå i varandras spår, utan hitta egna vägar genom skogen. Grönpåse och termos för att lösa lunchen enskilt.

För oss instruktörer blir det lite långsamt en sån här dag. I alla fall om allt går som det ska och inget allvarligt händer som behöver mer handgripligt stöd. Man sitter i en minibuss vid en vägbom och dricker kaffe och löser korsord. Och när en grupp kommer ger man dem nästa uppgift och skickar dem vidare genom skogen. När alla passerat flyttar man sig till en punkt längre fram. En av dagens uppgifter var att bogsera en av vagnarna med vajer en hel sträcka genom skogen i lössnön. Det är tufft att ratta den vagnen som bogseras, eftersom varken servo eller värme fungerar, det kan jag lova.

Men har man haft det lugnt och smått långtråkigt som instruktör brukar eleverna vara som mest nöjda. De har fått lagom svåra utmaningar och löst uppgifter och eventuella problem själva och skaffat sig massor av värdefull erfarenhet till sitt bandvagnskörande.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s