Jag mötte Filip idag

Vilken Filip undrar ni. Filip Wijkström svarar jag. Det är alltid stimulerande och en intellektuell utmaning att få lyssna på Filip. Filip, som är Sveriges ledande forskare på ideell sektor och docent på Handelshögskolan i Stockholm, är en skön blandning av provokation, kunskap och avväpnande humor. Och han utmanar sina åhörare, det gillar jag!

IOGT-NTO har haft personalkonferens idag och han medverkade alltså där under ett pass. Hans rubrik var civilsamhällets utmaningar inför framtiden. Han hävdar utifrån omvärldsspaning och forskning att de vanliga folkrörelserna som under 1900-talet var starkt sammanflätade med staten kommer att ersättas av eller utvecklas mot att bli några slags välgörenhetsorganisationer hopslingrade med näringsliv och kapital (socialt företagande).

Vill vi det? Finns det nåt hopp – uppgift och plats -för oss? Kan folkrörelserna återerövra sin gamla roll eller är vi dömda att glida med trenden?  

Man vill ju gärna tro att såna nyckelkomponenter medlemsinflytande, demokrati, ideellt arbete, uppdrag och processer ska spela en roll även i framtiden och inte helt ersättas av välgörenhet, individn i centrum, effektivitet, resultatfokus, service och produktion.

Men man kan väl tänka sig nån slags mix, eller hybrid, där folkrörelserna blir en kraft även i ett framtida samhälle.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i IOGT-NTO. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s