Att göra mål

Har ägnat eftermiddagen åt att lära mig mer om målformuleringens ädla konst. Det är sannerligen inte så enkelt, men desto viktigare om man vill jobba med målstyrning. ”Endast den som ser långt hittar rätt”, sa Dag Hammarskjöld. Klokt. Att formulera ett framtida önskvärt tillstånd och inte hamna i ”uppgiftsträsket”. Vi fick lära oss att ett bra sätt att tänka i målformuleringen är utifrån ÅSTADKOMMA, dvs att göra så att något blir verklighet. Och att det lilla uttrycket ”så att” hjälper hjärnan att ta sig vidare i målhierarkierna.

En annan sak som fastnade hos mig var ”Vad är nödvändigt, och tillräckligt, för att nå målet?”. Det tvingar oss att tänka effektivitet och prioritering när vi gör verksamhetsplaner och budget. Bra.

Jag avrundade fredagskvällen med att prata medlemsvärvning och medlemsläge i IOGT-NTO för vår förbundsstyrelse. Ett område som har ganska tydlig målstyrning från vår styrelse. IOGT-NTO ska värva 4000 nya medlemmar under 2012, 2% av våra medlemmar ska värva och vi ska öka vårt medlemsantal. Konkret och mätbart, men som ställer krav på oss som jobbar operativt med det att prioritera rätt och göra just ”nödvändigt, men tillräckligt”. IOGT-NTO:s förbundsstyrelse har ett djupt engagemang för medlemsfrågor, vilket gör att man som tjänstman måste vara på tå och veta vad man snackar om. Sånt gillar jag en fredagskväll!

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i IOGT-NTO. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s