Vad tycker medlemmarna?

Idag presenterades resultatet i IOGT-NTO:s medlemsundersökning som gjorts under vintern. Det är den tredje undersökningen vi gör och tanken är ju att vi utifrån den kan lära oss om och av våra medlemmar och se trender och tendenser. Det är bra att gå från tro till vetande.

På det stora hela får man säga att det mesta är otroligt positivt, men det finns helt klart områden att ”ta tag i” också. Undersökningen består dels av en enkät bland ett representativt urval av medlemmar, allmänheten samt fokusgrupper bland dels medlemmar som varit med >3 år, dels medlemmar värvade det senaste året.

Allmänheten är positiv till IOGT-NTO och tycker att det är bra att vi finns, att vi behövs och gör ett bra jobb. 5% kan också tänka sig att bli medlemmar.  Och en 1/5 av allmänheten känner någon som är med i IOGT-NTO. Vilken potential!

Ett spännande område är om IOGT-NTO lever upp till medlemmarnas förväntningar. 71% tycker det, och allra mest positva är de som varit med länge och är engagerade. Inte så förvånande. Nyare medlemmar är lite mer besvikna, hade väntat sig mer aktiviteter och mer personlig kontakt.

Ett annat spännande fält handlar om engagemang. Det visar sig att 1/4 av medlemmarna har uppdrag (styrelse, revisor, valberedning, cirkelledare osv) och att 7% dessutom kan tänka sig ha fler uppdrag. Och de som vill ha fler är de som är <50 år. Också en potential! 22% av medlemmarna deltar i aktiviteter i föreningarna och 15% vill delta i fler aktiviteter. Det handlar framförallt om dem med barn i familjen. 

Fler vill göra punktinsatser. Hela 20% av dem som inte är aktiva idag kan tänka sig det. På frågan om hur mycket tid de kan tänka sig lägga ned blev svaret i genomsnitt 2,33 timmar/månad. Omräknat i vår medlemsgrupp skulle det innebära kanske 10.000 ideella arbetstimmar om året!

Nu blir vår utmaning att fånga upp och möta det. Möjligheter finns det i alla fall!

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i IOGT-NTO. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad tycker medlemmarna?

 1. monica ståhl skriver:

  Härligt att vi har så många som känner till vår organisation och tycker att vi behövs – och gör ett bra jobb! Många är redan engagerade i det ideella arbetet och gör fina insatser…
  Men detta är också en stor utmaning för oss som redan är engagerade, en del över öronen!! att dela med oss av allt det viktiga och intressanta som har fångat vårt intresse och som ger oss så mycket tillbaka i våra liv och utvecklar oss på alla möjliga och omöjliga sätt.

  Här har vi en verklig utvecklingspotential som vi inte får gå oss ur händerna. Nu gäller det att kavla upp skjortärmarna och fånga upp kraften av hundratals nya – och gamla medlemmar som bara väntar på att få sätta tänderna i och göra storverk för IOGT-NTO!

  • blomqvist67 skriver:

   Jag tror du har en viktig poäng när du säger att vi som är engagerade ska dela med oss av uppdragen. Det finns en retorik att ”ingen annan vill, så jag måste sitta kvar”. Jag tror att det delvis är fel. ”Andra” har inte alltid fått frågan och ibland vill man faktiskt inte ens avgå,,,,
   Eva

 2. Niklas skriver:

  Bra sammanfattning och flera positiva tendenser! Lite oväntat att så pass många faktiskt kan tänka sig fler uppdrag.

  Den stora utmaningen är att skapa en struktur där fler kan göra punktinsatser. Väldigt mycket engagemang att ta tillvara. Sen tror jag också att vi behöver avdramatisera det här med att ha längre uppdrag och ansvar. Det är inte så svårt eller jobbigt, men otroligt lärorikt!

  • blomqvist67 skriver:

   Håller med dig Niklas. En struktur där fler kan göra punktinsatser. Huvudet på spiken, har du konkreta idéer på hur det kan gå till? Det skulle vara roligt att spåna vidare om!
   Eva

 3. sundhult skriver:

  Tycker det var spännande hur väl Vit Jul hade slagit genom.

  Kanske borde ha något liknande till Valborg eller folknykterhetens veck/dag. Köra ett samarbete med handeln för att alkoholfria firar alternativ.

  Kul att ni spelade in så jag kunde följa. 🙂

  //Christian

  • blomqvist67 skriver:

   Javisst var det häftigt att så många hade nåtts av Vit Jul-kampanjen och att så många hade påverkats av den! Vi kan säkert dra erfarenheter från det in i våra andra kampanjer.
   Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s