Olympiastadion i L.A. kryssad

Vår vistelse i Los Angeles börjar lida mot sitt slut. Vi har haft några trevliga och intensiva dagar här och ”kryssat” det viktigaste.

Mitt viktigaste kryss var väl olympiastadion. Känns fint att också ha en sån klassisk stadion som Los Angeles i samlingen, för övrigt min första i Amerika. Här är det ju lite speciellt eftersom sommar-OS gått här två gånger, -32 och -84 – och på samma stadion.  Finns ju några få platser till som varit värdar två gånger, men jag tror bara det är här som det är samma arena (om man inte räknar in extra-spelet i Aten 1906). Stadion byggdes redan på 1920-talet, men är naturligtvis både upprustad och utbyggd flera gånger sen dess.

Värt att veta om OS 1932 var ju att det var ganska få deltagare eftersom världen drabbats av ekonomisk depression och få nationer hade råd att skicka deltagare över Atlanten. Trots detta noterades 18 nya världsrekord. De svenska framgångarna var väl mest koncentrerade till brottning där vår stora stjärna var Ivar Johansson. Det var vid detta OS som man införde officiell tidtagning och målkamera och det var också här som man första gpångfen hade prisutdelning med prispall och hissande av nationsfalggor för medaljörerna.

1984 minns vi kanske mest Sovjetunionens och hela Warzavapaktens bojkott, av några ansedda som en hämnd från USAs bojkott av Moskva-OS fyra år tidigare. Trots att flera länder inte var med var det ändå 140 länder som deltog. Carl Lewis vann fyra guldmedaljer och blev historisk. Ingen hade sedan Jesse Owens i Berlin 1936 klarat att vinna både 100, 200, 4×100 och längdhopp.

Nåväl, lite olympisk kuriosa. Vi fick inte komma in på stadion här, eftersom det förbereddes en konsert. Fick nöja mig med ett foto från utsidan.

En del av ressällskpaet kanske inte tycker att detta är det viktigaste krysset på denna resa. Idag har vi cruisat med vår hyrbil i Beverly Hills och kollat på kändisars smått osannolika boningar. På den kryssningen kalrade vi exempelvis storheter som Bruce Springsteen, Paul McCartney och huset där Michael Jackson dog i. Inte illa. Vi har hunnit med en del annat också, tex en heldag på Disneyland, det första i världen.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s