Elefantsälar och mediamagnaten Hearst

Vår resa norrut på USA’s västkust går vidare. Idag var huvudmålet Hearst Castle, ett minst sagt osannolikt bygge som mediamagnaten William Randolph Hearst lät börja bygga på 1920-talet.

Den enda kunskap jag hittills haft om denne man var från min engelskabok på gymnasiet där det fanns en artikel om honom, men nu fick jag fylla på lite av min kunskap om honom. För att ta det lite kort; han ärvde en massa pengar från sin far som var framgångsrik affärsmän i gruvbranschen och satsade det i ett medieimperium och tjänade ännu mer pengar. Om jag minns rätt drev han 29 tidningar/magasin och ett antal radiokanaler.

Han var uppväxt här, men bodde i New York, men bestämde sig för att återvända till västkusten där han som barn hade campat uppe i bergen med sina föräldrar, för nu ville han uppföra en något ”bekvämare bostad”. Han anlitade en kvinnlig framstående arkitekt, Julia Morgen, som hade förstånd nog att förstå att det inte var fullbordandet som var grejen, utan själva byggprocessen. De började 1919 och höll på i 28 år och det blev ändå inte färdigt. Inspirationen till utforminingen fick han, eller de, under flera resor till Europa. Detta tillsammans med hans intresse och samling av antikviteter skapade grunden för bygget.

Nåväl, en fantastisk plats med en osannolik historia. När bygget kommit en bit på väg var han skild och delade livet med en amerikansk skådespelerska på Casa Grande (huvudbyggnaden på Hearst Castle). Här ordnades fester och umgänge med både den amerikanske filmskådespeleliten och politiker, mediafolk och affärsmän. Många hade stående inbjudningar att hänga där och Charlie Chaplin var en av de flitiga besökarna. Anledningen till att det är öppet för allmänheten idag är att barnen skänkte det till Californien som en delbetalning motsvarande 50 miljoner dollar 1958, eftersom WR Hearst hade förlorat alla sina pengar under depressionen.

Men dagen var inte slut med det. Av en ren händelse, när vi åkte längs kusten på väg 1, fick vi för oss att stanna och gå ut och njuta av utsikten. Och där på stränderna var en jättekoloni av elefantsälar. Hundratals, ja kanske tusentals, låg som packade sardiner sida vid sida på stranden. Det var ungdjur som nu kommit till den strand de föddes på för att under 3-5 veckor ligga där och ”ömsa” skinn innan de ger sig ut i havet igen. Några reste lite på huvudet och grymtade, andra kliade sig lite på magen och några skvätte sand över sig som skydd mot värmen. Fantastisk och oväntad upplevelse!

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Resor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Elefantsälar och mediamagnaten Hearst

  1. Maine Forsberg skriver:

    Har ni sett våra 12 år gamla fotspår? Ni verkar följa dom i alla fall:) Men ni kanske missade turistbyrån i Ventura! Där träffade vi en amerikansk flicka som gått på Wendelsbergs folkhögskola:)
    Roligt att få följa era äventyr! Hälsningar Maine o Eric

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s