Om vindkraft, demokrati och att lyssna

Ikväll har kommunfullmäktige i Lekeberg fattat beslut om ett tematiskt tillägg till detaljplanen som möjliggör vindkraftsetableringar i framtiden. Det har varit en lång process, där många har fått vara med och lufta sina tankar och åsikter; samråd, möten, debatter, stor mediabevakning osv.

Partierna är inte överens om denna satsning i vår kommun. Ikväll tyckte tex Vänsterpartiet att vi borde tänka på närmiljön i första hand, och sen ta ansvar för den globala miljön. Tänk om politiker i varje kommun och varje land på jordklotet tänkte så. ”Vi tänker bara på oss, nån annan får ta ansvar för det andra.” Nej, det synsättet är rätt egoistiskt och osolidariskt i min värld. Om inte vi är med och tar ansvar för den globala miljön då behöver vi på sikt inte bry oss om vår närmiljö, för då finns den inte. Bister sanning.

I kvällens mycket sakliga debatt i fullmäktige deklarerade jag två saker från Folkpartiets perspektiv. En är att vi vill kunna se våra barn och barnbarn i ögonen och säga att vi var med och tog ansvar för den framtida miljön, genom att skapa förutsättningar för förnyelsebar energi – vindkraft. Även i vår kommun. Inte bara luta sig tillbaka och peka på nån annan och säga att det får ni ta hand om.

Det andra var på temat demokrati och lyssna. Jag sa ungefär så här:

Vi i Folkpartiet har kommit fram till vårt ställningstagande genom lyssnande, läsande, lärande, vandrande i skogen i Kilsbergen, diskuterande och överväganden. Det har inte varit lätt. Det har inte varit hastigt. Vårt ställningstagande är inte oövertänkt och inte utan lyssnande. Och inte har vi haft ögonbindel och hörselkåpor på oss heller, som en av Miljöpartiets ledamöter påstod.

Jag är i grunden väldigt positiv till opiniosbildning och engagemang för samhällsfrågor, både i det lilla och det stora. Denna fråga har verkligen kantats av det. Det har bidragit till ytterligare fördjupning och diskussion. Det engagemanget vill jag tacka för. Det har berikat sakfrågan.

Men till alla som hävdar att ingen lyssnar vill jag säga att man, trots att man hört era argument, ändå kan väga samman alla för- och nackdelar och komma fram till ett annat ställningstagande. Det betyder inte att man inte lyssnat. Men det viktiga i en demokrati är att alla får säga vad man tycker.

Nu ser jag fram emot att få hugga in i andra politiska framtidsfrågor i Lekeberg. Vi formar tillsammans framtiden, i demokratisk anda.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Om vindkraft, demokrati och att lyssna

 1. Gunilla Pihlblad skriver:

  Gillar!

 2. Ping: Vindkraft – en statlig eller kommunal angelägenhet? | Sandlyckan

 3. Mathias Persson skriver:

  Bra att Lekeberg tar fram en plan för vindkraftsetablering. Jag får däremot en känsla av att nu ser ni saken som klar och därmed inte kommer lägga mer energi på vindkraftsfrågor och för mig är det inte att lyssna. Förankring är det viktigaste av allt för att få igenom förslag, oavsett verksamhet. Därför bör kommunerna vara aktiva genom hela vindkraftsprocessen.

  Jag har skrivit ett eget inlägg http://sandlyckan.wordpress.com/2012/06/17/vindkraft-en-statlig-eller-kommunal-angelagenhet/

  /Mathias

  • blomqvist67 skriver:

   Hej Mathias!
   Kul att du också är engagerad. Jag håller med om mycket det du skriver – att vi ska fortsätta vara aktiva i processen. Jag tror på både Lekeberg och på vår roll i ett större sammanhang.
   //Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s