Sommar och allsång

Det här med allsång hörrni. Det är väl en märklig, eller snarare kanske häftig, företeelse. Igår var det premiär för årets allsång på Skansen och i måndags körde TV4s svar, Lotta på Liseberg igång. Vi var några stycken som hade tagit oss dit, ätit en god bit mat och sedan vandrat upp till Sollidens scen. Där var det som vanligt hur mycket folk som helst. I alla åldrar. Av alla de sorter. Från när och fjärran. Ja, det är verkligen alla. Och man rycks ju med där man står i publikhavet med sitt allsångsbald och sjunger gamla Lill-Babs-klassiker tillsammans med Sean Banan blandat med finstämda toner från Laleh.

Förr har jag nog uttryckt mig smått föraktfullt för detta all-sjungande. Men jag minns exakt när jag förändrade min syn. Sommaren 2001, året då IOGT-NTO hade kongress i Stockholm och det i programmet ingick att gå på Skansen och allsång på tisdagskvällen, P-O och jag stod mitt i folkhopen med ett allsångshäfte. Jag såg ingenting. Men jag blev fascinerad av företeelsen och rycktes med. Där var alla. 20-åriga grabbar som stod armkrok med 70-åriga tanter och sjöng Oboy, oboy, oboy. Fantastiskt. 

På dom tio åren känns det ju som det exploderat. Folk sjunger ju allsång i varenda liten håla med självaktning. Det har på nåt vis blivit en symbol för att sommaren är här, lika stark som sill och potatis. På Skansen har man sjungit allsång sedan 1930-talet, men det är väl sedan TV tog det till sig i slutet av 70-talet som det har blivit riktigt stort. I år direktsänds det till och med i både Norge och Finland också.

Igår fick vi lära oss att den första allsången hölls på Stockholms stadion för 75 år sedan. Själva begreppet ”Allsång” kom till efter att man tyckte att ”Unison sång” inte kändes helt rätt. En av stadens större tidningar utlyste en tävling där förslagen strömmade in och det bästa var Allsång och sen dess heter det så. Vet inte om detta är en skröna eller sant. Men en god historia är det ju i alla fall.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s