Följer ni kartan eller ritar ni kartan?

Spännande fråga, retoriskt riktad till oss i folkrörelsevärlden från Hanna Hallin på tankesmedjan Sektor 3. Hon utmanar oss i att våga öppna ögonen och se vilka behov som finns i dagens samhälle. Att åter bli lite mer visionära och systemkritiska, inte så förvaltande. Hon har säkert rätt, i alla fall till en del. Vi är säkert förvaltande i många stycken, men jag tycker också att vi tar oss an framtidsfrågorna och inte bara låter oss ledas i bandet om statens syften, utan också i högsta grad formulerar vårt eget uppdrag.

Hanna Hallin´s historiebeskrivning går också ut på att alla de riktigt stora samhällsförändringarna, tex kvinnlig rösträtt eller krossandet av Apartheid, uppkommit i att människor gått samman, organiserat sig och fört en kamp för förändring. Organisering kan flytta gränsen för vad som är möjligt. Denna syn skänker en del självförtroende för folkrörelser och andra delar i det civila samhället. Men historien kan förstås också lära oss att denna pionjäruppgift förmodligen är lika viktig idag, när vi vill vara med i ett samhällsförbättrande arbete på 2010-talet.

Och det finns hopp, det är i alla fall jag säker på. Myten om att människor inte vill engagera sig måste krossas, en gång för alla. Fakta är att varannan svensk har engagerat sig ideellt det senaste året, att det ideella engagemanget är som störst i gruppen 30-45 år och att det ökar bland unga människor.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet, IOGT-NTO, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s