När ”teori blir praktik” eller ”drivkrafter för ideellt arbete”

Har haft en fantastisk vecka på många sätt. Tillsammans med kollegor i andra organisationer i den ideella sektorn har jag deltagit i Fenixprogrammets första vecka. Vi har haft nöjet och förmånen att få lyssna på några av landets bästa forskare inom den civila sektorn. Riktigt grottat ned oss i ganska nördiga organisationsteorier och kommit i in på hyckleri, dolda agendor, målstyrning, regler, transparens. Lyssnat, lärt och ifrågasatt, men också reflekterat och samtalat och funderat på vad det betyder för oss i frivilligorganisationerna.

Sen återgår livet till vardagen. Roligt och viktigt jobb i IOGT-NTO, igår symboliserat av ett möte med femtio medlemmar från Östergötland där vi pratade om våra medlemmars olika bilder av IOGT-NTO och de framtida utmaningarna att möta deras önskan om engagemang.

Idag står en typ av ideellt arbete på min agenda. Vi har städdag i vår bostadsrättsförening och jag reflekterar över drivkraften för detta. Konstaterar krasst att för min egen del handlar det bara om plikt. Inget om lust, det som jag så ofta själv hävdar är både den viktigaste och mest grundläggande förutsättningen för idellt arbete. Och uppenbart funkar även plikt på mig, i alla fall i detta fall. Men samtidigt kan jag lite surt konstatera att det uppenbarligen inte funkar på alla, för jag gissar att det inte är alla medlemmar i föreningen som kommer att delta och ge sitt handtag idag.

Teorin blir praktik.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet, IOGT-NTO, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När ”teori blir praktik” eller ”drivkrafter för ideellt arbete”

  1. Lennart Calmegren - AnitaHalling skriver:

    Det är oftst samma personer som deltar i gemensamma aktiviteter, liksom det nästan alltid är samma som inte har tid ”just nu” att ge ett handtag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s