Sen lördagkväll och ett annat uteliv

 

Uteliv en lördagkväll. I säng strax efter tre på morgonkvisten. Platsen är inte krogen, utan skogen. Villingsbergs skjutfält.

I helgen har jag hållit i en fortsättnings/repetetionsutbildning för frivilluga bandvagnsförare som står till Svenska Kraftnäts förfogande i händelse av störningar i elnätet. Från lunch och framåt i lördags körde vi en fingerad insatsövning där olika fordon tog sig till olika platser och löste mer eller mindre krångliga uppgifter. Tanken var att avrunda strax efter 22-hugget, men när man bara sitter och väntar in besked på radion om att den sista uppgiften är löst och det är dags att gå tillbaka till basen, kommer ett helt annat.

Vi har problem. Ja? Vi har kört fast, vagnen är på väg att välta oavsett vi försöker ta oss vidare framåt eller backa, batteriet är dött och skogen är tät. Ok, jag kommer.

Skogen var inte bara tät, den var väldigt tät. Träden rätt grova. Och marken rätt blöt. Jodå, det lutade rejält och batteriet var helt slut. Men skogen så tät att det var omöjligt att ta sig upp bredvid för att hjälpstarta. Vi samlade alla kursdeltagarna därute i mörka skogen för att lösa en av de krångligare bärgningsövningar jag varit inblandad i. Vinsch, vajrar, block, linlåsskivor, stroppar, chackel, yxa var vad som stod till buds. Efter tre timmars hårt arbete, bit för bit, löste gänget uppgiften på ett sätt så att ni som oroar er för framtida Gudrun-stormar i vart fall kan vara lugna för att vi har duktiga frivilliga bandvagnsförare.

Problembaserat lärande på riktigt. Verkligheten överträffade med råge de mest krångliga övningsuppgifter man som instruktör kan hitta på för att öva. Och då får man väl ta att klockan nästan blev tre innan vi kom tillbaka. Ett annat uteliv.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sen lördagkväll och ett annat uteliv

  1. monica ståhl skriver:

    Hellre skogen än krogen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s