Bandvagnar och badrumsskrapor

Har det nåt med varandra att göra? Självklart inte, men det tjänar som en liknelse när man ska beskriva vad som sker vid en rak panikbromsning på halkbana som är vattnad. Banden skjuter vattnet framför sig och det blir torrt bakom. Som med badrumsskrapor. Det gör att det blir hyggligt effektiv inbromsning trots allt.

Vi har ägnat dagen åt tre saker; fordonsmarsch med allt vad det innebär med avstånd, trafikvarnare, kolonn, led, kloss och tecken, stadskörning inne i Lund och avslutningsvis halkbana. Lite blandad kompott alltså.

Nu kryssade vi ju inte runt vid järnvägsstationen i Lund, men ändå i lite stadsmiljö där det rör sig mycket andra trafikanter. Det blir faktiskt lite annat tänk än i en personbil när man ska samspela med cyklister, gångare och bilister i cirkulationsplatser, vid trafikljus och i korsningar.

Halkbana är ju både kul och nyttigt, med viktigt fordon som helst. Bandvagn är inget undantag. När det väl blir sladd i kurvor blir det med besked och det är svårt att häva med rattrörelser, man måste oftast gasa sig ur det. Man hinner få en del aha-upplevelser på några timmar på en halkbana. Erfarenheter som är nyttiga att ha med sig inför vinterkörning.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s