Om att dela med sig och lära av varandra

På IOGT-NTO:s kansli har vi tre ledstjärnor för vårt arbete. En av dessa är lärande (de övriga två är engagemang och öppenhet). Att ha ett lärande förhållningssätt kan förstås betyda lite olika saker. Ett är att försöka utvärdera och reflektera över det vi gjort, vad som funkade bra och mindre bra och hur vi kan göra det bättre nästa gång. Idag hörde jag ett citat av John Steinbeck som fångar detta klockrent:

”Förmågan att tänka annorlunda idag än igår skiljer den vise från den envise”. 

Ett annat förhållningssätt är att man kan lära av varandra genom att dela med sig och lyssna på andra. I vårt utevcklingskonsulentteam har vi under ett drygt år jobbat med ett stående ledarskapstema, där syftet är att fördjupa våra kunskaper inom ledarskap och samtala och reflektera över olika ledarskapsteorier. Vi turas helt enkelt om att dela med oss och leda ett pass om ledarskap för varandra. Det blir en fantastisk bredd! Böcker och artiklar vi läst och inspirerats av, erfarenheter från vårt ideella och professionella liv eller förebilder vi mött.

Idag var det Elisabeth som delade med sig. Elisabeth har jobbat tio år som utvecklingskonsulent i IOGT-NTO och innan dess i tjugo år som skolledare. Hon drog paralleller och jämförde två olika världar, men konstaterade att mycket är gemensamt också. Tre nyckelmeningar plockade jag ur hennes pass, med betoning på att lyckas leda ett utvecklingsarbete tillsammans med ideella människor.

  • Få folk att förstå varför.
  • Möta var och en där den befinner sig, inte där man vill att den ska befinna sig.
  • Modet att vänta in.
Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i IOGT-NTO. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s