Om snöröjning och jämställdhet

snöplogNär jag för nån halvtimma sedan pulsade fram på trottoaren i de tio centimetrarna nysnö som fallit idag kom jag plötsligt att tänka på en radiointervju jag hörde före jul. Det var i något av P1s utmärkta samhällsprogram som man lyfte upp jämställd snöröjning.

Jag kommer ihåg att jag då hann tänka tanken att vad är det där för trams innan jag fastnade och blev både intresserad och lite mer bildad. En planeringschef i Karlskoga kommun intervjuades om deras projekt om jämställd snöröjning. De var något av piloter i landet och stöttades av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL (på deras hemsida www.skl.se kan man för övrigt hitta en fullständig rapport om projektet) för att tänka i nya banor runt snöröjning.

Traditionellt snöröjer man enligt prioriteringen större gator där det är mycket trafik först, sedan mindre gator, cykelbanor, trottoarer osv. Att tänka i nya banor och vända perspektiven innebär att man funderar över till vilka ställen människor ska först på morgonen och börja där. Och var är det? Jo, förskolor och skolor dit föräldrar ska lämna innan jobbdags. Inte sällan är det kvinnor som lämnar. De åker i mindre utsträckning än män bil, utan tar sig fram på cykel eller promenerar med barnvagn och åker kollektivt.

Så den fortsatta logiken i det omvända perspektivet är att ploga trottoarer, cykelvägar och busshållplatser i stråk mot förskolor och skolor först. Och sen de större gatorna. Det självklara motivet enligt den kloka planeringschefen i Karlskoga är att det är enklare att köra bil i tio cm nysnö än att gå eller cykla. Så jäkla enkelt och självklart!

Jag har också lärt mig att en förkrossande majoritet av de halkolyckor som människor råkar ut för pga av bristande snöröjning och halkbekämpning är relaterade till gående och cyklande, inte till bilister. Detta har man mätt i region Skåne och det ger ju ytterligare argument för synsättet om jämställd snöröjning.

Ja, om detta tänkte jag alltså när jag pulsade hem på den oplogade trottoaren, på väg från busshållplatsen, ungefär i höjd med att jag passerade förskolan och skolan på Essingen. Hit har inte tanken om jämställd snöröjning nått.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Övrigt, Politik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Om snöröjning och jämställdhet

  1. maddesundqvist skriver:

    Väldigt fiffigt, fler kommuner borde ta efter!

  2. Kristina Strömberg skriver:

    Vilket ovanligt klokt projekt! Hade varit något att bita i för jämställdhetsgruppen jag satt med i fram till pensioneringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s