Älvdalen – en plats att gilla!

IMAG0985Hemma efter en helg på Älvdalens skjutfält. Det är verkligen en plats att gilla. För mig är det bara positiva minnen från otaliga vinterutbildningar, både som elev och instruktör genom åren. Minns mina jämnåriga när de gjorde lumpen för sisådär 25 år sedan som beskrev denna plats som helvetet på jorden. Tänk vad olika det är ändå.

Bilkåren rekryterar och utbildar tillsammans med FAK bandvagnsförare för den civila krisberedskapen. Detta har pågått i snart tio år och de som tecknat sådana överenskommelser håller regelbundet igång. Vartannat år kallas de till rep-kurs och sedan förra året gör man det också med viss regelbundenhet på snö.
Bandvagn är ju fantastiskt kul att köra och för dem som inte är så intresserade av det ”gröna livet” är verkligen dessa uppdrag perfekta. Intresse av fordon och lusten att göra något viktigt och meningsfullt är drivkraften.
 
I februari genomfördes årets tre rep-kurser på snö för de förare som stod i tur att kallas. Jag ansvarade för en av dem. När man åker till Älvdalen förväntar man sig sträng kyla och mycket snö. Det har dock varit lite si och så med kylan under de veckor som Bilkåren och FAK huserat där. I helgen var det tom töväder. Rep-kurs på  vintern handlar väldigt mycket om att köra, på halkbana, i lössnö, över plogvallar och förstås orientering i terrängen, både i dagsljus och mörker. Annat som fräschas upp är förstås kylans inverkan på fordonet, varmhållning med motorvärmare 271 och att transportera skadade på bår i bakvagnen.

Det är lätt att gilla det här! Fler borde prova! Kankse du?

 

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s