Varför blir man kvar?

IMAG1014Jag har de senaste dagarna haft anledning att fundera över frågan varför man blir kvar i en organisation. Vid Bilkårens årsmöte en kväll i veckan fick jag vår årsratt, en utmärkelse för tjugoårigt medlemskap. Tjugo år ju en fantastisk lång tid, nästan halva min livstid. Åren går fort när man har kul tänker jag. Och IOGT-NTO-rörelsen har jag tillhört i snart 37 år.

Varför hamnar man i en organisation och varför blir man kvar? Självklart är en del av logiken att man delar organisationens värderingar. Men det finns väl också nån slags dubbelverkan i det där, organisationens värderingar utvecklar dess medlemmar och medlemmarnas värderingar utvecklar organisationen. Man formar och utvecklas liksom tillsammans.

När det där är som bäst då blir människor kvar. Då tillåts medlemmar ta plats och forma verksamhet och idéer. Och organisationen erbjuder arenor och möten där medlemmarna växer.

Men det behövs nog lite ytterligare ingredienser. Goda förebilder. Social gemenskap. Meningsfullt engagemang.  Att bli efterfrågad och behövd. Listan kan kanske göras längre. För min egen del är min tillhörighet till IOGT-NTO-rörelsen och Bilkåren rätt slumpartade, men efter långt medlemskap och engagemang, välgrundade.

När jag tittar i backspegeln kan jag peka ut enskilda personer som har  varit betydelsefulla under olika faser när jag ”växt ihop” med organisationerna. Jag kan också peka på speciella aktiviteter, händelser och upplevelser som har stärkt de där osynliga banden. Och jag kan också med fog påstå att jag växt och stärkts över att bli tillfrågad och fått chansen att ta på mig stora och betydelsefulla uppdrag. Och jag vill gärna tro att jag också med mina perspektiv kunnat bidra till organisationernas utveckling.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Bilkåren och hemvärnet, IOGT-NTO. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Varför blir man kvar?

 1. Henric Hedberg skriver:

  Ser du några problem eller baksidor med att vara kvar i en och samma organisation under så lång tid?

  • blomqvist67 skriver:

   Hej Henric,
   en väldigt intressant fråga…
   Om man ser det utifrån ett medlemskapsperspektiv ser jag inte några problem med det, utan då kan jag bara se positiva aspekter.
   Men sen finns det förstås oönskade risker som kan uppstå. Om exempelvis inflödet av nya medlemmar är litet så riskerar ju organisationen att stagnera och kanske mer förvaltas av gamla medlemmar, än utvecklas i en dynamisk blandning av nya och gamla medlemmar. Det är förstås också en risk om samma människor innehar uppdrag under lång tid och därmed kanske hindrar andra (och nyare) att komma in i de strukturerna. Men det är ju inte själva medlemskapet i sig.

   Hur tycker du? Vore intressant att resonera vidare.
   Hälsningar Eva

   • Henric Hedberg skriver:

    Kloka tankar. Jag ser inte heller några direkt stora farhågor med att ha ett långvarigt medlemsskap i en och samma förening. Jag ser det som viktigare att en som individ utvecklas genom åren, och i och med att individen utvecklas så utvecklas även hens åsikter som medlem. Dock tror jag på vikten av att ha ett kontinuerligt inflöde av nya medlemmar, även fast individen utvecklas hela tiden så tror jag ändå att organisationen utvecklas i en snabbare takt om det kommer in nya, fräscha och spännande idéer utifrån. Och det bästa med en medlemsskapsrörelse är ju demokratin, det innebär att alla nya idéer kanske inte antas men nya idéer brukar skapa en bra dynamik och intressanta diskussioner. Det ställer även krav på de äldre medlemmarna att vässa sina argumenteringar varför saker och ting ska vara som de alltid har varit. Det som jag dock ser som en stor farhåga i medlemsföreningar är att förtroendevalda sitter för länge på sina positioner och platser. Här behöver föreningarna jobba på att ha en kontinuerlig rörlighet i sin verksamhet. Det ställer krav på styrelsen, valberedningen och medlemmen. Jag tror på att göra stora insatser på att få en jämställd och mångfaldsinriktad valberedning för att på det sättet kunna skapa en god rörlighet, hitta olika kompetenser, åldersgrupper och bakgrunder i en styrelse. Ytterst ansvarig för att tillsätta en sådan valberedning är ju alla medlemmar på årsmötet eller årsstämman.

 2. Monica Ståhl skriver:

  Bra inlägg, Eva, just så är det – och mycket mer! Grattis till 20-årsmärket! Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s