På spaning i civilsamhället i Dublin

Träffar kloka inspirerande kollegor i den svenska ideella sektorn när vi deltar i det tredje och avslutande steget i Fenixutbildningen. Det har varit och är en fantastisk resa på många sätt. Skarpa föreläsare som utmanat, djupa diskussioner och nya nätverk.

Denna gång är det en resa i dubbel bemärkelse, vi är i Dublin och ska sen vidare till Belfast. Vi spanar på och lär oss mer om civilsamhället här. Vad förenar oss och vad skiljer oss åt? Är vi ett resultat av hur samhället i övrigt ser ut, eller är vi kanske en del i att samhället ser ut som det gör?

Tankar som snurrar i mitt huvud efter denna dag är om rollen för civilsamhället förändras när det omgivande samhället kraftigt förändras, som här på Irland där den ekonomiska krisen är total och förtroendet för staten lågt. Skapar det både större förväntningar och vilar ett större ansvar på civilsamhället då? Ger det än mer legitimitet? Blir människor mer beägna att engagera sig, att bidra till något större än familjen och känna meningsfullhet i det? Och är det en pendelrörelse mellan förtroendet och förväntningar på staten vs det civila samhället som hänger med konjunktursvängningar?

Just nu känns frågorna fler än svaren, men jag spanar vidare och återkommer.

 

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s