Women make coffee, not decisions

Ett av många citat som har hängt sig kvar i mitt huvud efter en fantastisk sista och tredje vecka i Fenixprogrammet. En vecka med många intryck efter möten med forskare och praktiker i civilsamhället på Irland och Nordirland. Citatet är hämtat från det allra sista mötet, och kanske det mest fantastiska och fascinerande.

Ett möte med en kvinna som det inte går att inte bli både fascinerad av och känna beundran för. Kvinnor som orkar stå upp, slåss och kämpa för det de tror på och gå före. Det kändes nästan som att få sitta och lyssna på och prata med Maj-Lis Lööw eller Helny Westman, båda två goda exempel i min egen vänkrets, på just dessa starka och envisa kvinnor som genom sina politiska gärningar gjort skillnad.

Denna kvinna känner jag tyvärr inte, men hade dock glädjen att få lyssna till hennes livshistoria. May Blood. En sann kämpe. En aktivist. En som gått före så många och genom sina handlingar visat för så många att det går att förändra saker, även om hon också var tydlig med att ”change isn´t easy” – förändring är inte enkelt.

May Blood har gjort en klassresa som få, men jag är säker på att hon kämpat för det hela vägen. Med insikten att utbildning är en dörröppnare, och kanske förutsättning, för en livsförändring har hon gjort en resa ända från fackligt engagerad textilarbetare i Belfast till överhuset i Brittiska parlamentet.

”Man ändrar inte system utifrån, men inifrån”. ”Du ändrar inget själv, det krävs att man går samman”. Två viktiga insikter som gör att det blir självklart att engagera sig, att ta plats, att övertygat driva frågor. För May Bloods del för kvinnors rätt. Enträget politiskt arbete som lett ända till House of Lords. Man kan inte bli annat än imponerad. Och inspirerad. Tack.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i IOGT-NTO. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Women make coffee, not decisions

  1. Kristina skriver:

    Du nämner Helny Westman. Jag visste inte att hon fortfarande finns i livet. Om du träffar henne, så vill jag att du hälsar från mig. Vi bodde grannar i Mölnlycke när jag föddes. Sedan var vi kurskamrater på Socialinstitutet i Göteborg 1961-63 när vi gick vår utbildning – jag av 21 och Helny var 43 år. Minns att hon jobbade heltid under hela utbildningen medan vi andra studerade på heltid. Strong kvinna! (Jag hette Berglund på den tiden). /Kristina Strömberg, Sollefteå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s