Politiska lärlingar

fp_logoEn av de verkligt stora utmaningarna för de politiska partierna är hur vi ska rekrytera, inspirera och utbilda morgondagens politiska företrädare. Hur lockar vi nya människor in i politiken? Det kan för många vara ett stort steg att ta på sig ett politiskt uppdrag, exempelvis att företräda medborgare i en kommunal nämnd.

För att lyckas med detta behövs det förstås flera verktyg i lådan, men ett kan vara att införa politiskt lärlingssystem i kommunerna. På förra fullmäktigesammanträdet i Lekeberg lämnade jag in en motion från Folkpartiet om att införa det i vår kommun. Idén går ut på att låta människor pröva på ett politiskt uppdrag genom att tillsammans med en handledare få följa en nämnds politiska arbete under några månader. Förhoppningsvis får man lite inblick, blir inspirerad och då är kanske sedan steget mindre att ta för att ta på sig ett uppdrag senare.

Frågan har beretts rekordsnabbt och redan ikväll var motionen uppe till behandling på kommunfullmäktige. Idén har fallit i god jord över alla partilinjer och motionen bifölls. Det är kul både för mig och Folkpartiet i Lekeberg, men allra mest för demokratin och partipolitiken. För i slutändan handlar detta om att säkerställa vår demokrati.

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Politiska lärlingar

 1. Pekka T. skriver:

  OK, flera frågor:
  1) Hur väljar man lärningskandidater? Vilka krav, ambitioner osv ställer man til kandidater? Hur gammal skal de vara?
  2) Hur väljar man lederen? Skal vedkommande vara medlemme av samma parti, en neutral eller från en oppositionsparti?
  3) Vem väljer vilken arbete lärningen får följa? Politikeren själv, lederen eller lärning?
  4) Får politiker som lärning följer någon vedledning/couching: mår hun/han tala med lärning, mår han tala med lederen, hur skal han håntera om lärningen frågesätter politiker osv.
  5) Skal lärningen raportera om sina erfarenheter? Om ja, til vem?

  Seriöst? Politiskt lärning?? Endast rigssvenskar kan komma up sådant här ide; och sedan få stötte från andra partier

  /Pekka T. – en finne som bor i Danmark.

  • Mathias skriver:

   Bra frågor Pekka och du får gärna vidareutveckla det om att det endast är rikssvenskar som kan komma med en sån idé. Jag hänger inte med på vad du menar.

  • blomqvist67 skriver:

   Hej Pekka!
   Kul att du läst mitt blogginlägg och funderar över hur det ska funka, men synd att du inte verkar så positiv till initiativet.

   I samband med att vi antog motionen i kommunfullmäktige fastställde vi också ett regelverk för verksamheten. Det beskriver bland annat att man ska vara minst 16 år, folkbokförd i kommunen och ha anknytning till ett politiskt parti företrätt i fullmäktige. Lärligen har en handledare i den nämnd/styrelse som hen ska vara lärling i och följa, det är en förtroendevald politiker i nämnden.

   Jag tror att det är av flera sätt att få fler att ge sig in i det politiska arbetet. Att få chansen att prova, få inblick, lära sig innan man tar på sig ett uppdrag.

   Hälsningar Eva

 2. monica ståhl skriver:

  Vilken bra idé, Eva! Grattis till framgången med motionen! Något för fler att ta efter. Du får gärna återkomma och berätta hur det går i fortsättningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s