En hyllning till alla ideella midsommarhjältar

Det svenskaste av svenskt. Midsommarafton. På varenda plats, storstad eller byhåla, IMAG1237arrangeras det idag midsommarfester. Tradition. Kaffe med hembakt, lotterier, folkdans, danslekar runt midsommarstången, tipspromenad, pilkastning, chokladhjul, bollar i hink, glass. Jag sätter en peng på att minst tre av dessa ingredienser har varit med på varenda midsommarfest i det här landet idag.

Bakom alla dessa fester står hundratals föreningar med tusentals medlemmar som lägger ned tiotusentals ideella timmar på att ordna dessa fester. För det är nog endast i undantagsfall som det inte är arrangerat av en förening. Vägsamfälligheten, hembygdsföreningen, idrottsföreningen, kyrkan eller som som där jag var, IOGT-NTO.

Man möts av engagerade föreningsmedlemmar och frivilliga som styr upp parkeringen, som har plockat blommorna och klätt stången, som bakat bullarna och kokat kaffet, som går runt med lottringen, som har satt upp tispfrågorna och som röjer upp och städar festplatsen efteråt. Det är ju enastående!

Belöningen för dessa hjältar är förstås att det kommer folk på arrangemangen och att det blir en peng över till föreningsverksamheten resten av året. Men det är så mycket mer som spelar roll i det där med ideellt arbete. Att ha en uppgift, att göra något för någon annan, att göra saker oavlönat – tillsammans med andra. Gemenskap. Och ska man vara riktigt hödtidlig kan man också prata om samhällsvinster – vi mår bra av att arbeta ideellt.

Själv gjorde jag en ganska ringa ideell insats när jag var konferencier under några timmar på IOGT-NTOs midsommarfirande på Café Skogen i Örebro. Men många andra gjorde betydligt större insatser för att ordna detta firande med 1500 besökare. Detta är en hyllning till alla er som oegennyttigt jobbar och sliter för att midsommar ska kunna firas med alla traditioner i varenda håla i detta land. Tack!

Annonser

Om blomqvist67

Engagerad och nykter i ständig rörelse.
Det här inlägget postades i Övrigt, IOGT-NTO. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s